Kas Erimeleri

Kas erimesi yaşlandıkça kendini göstermekte olan kaslardaki güç ve dayanıklılığın kaybedilmesi olarak adlandırılabilir. Kas erimesi özellikle ileri ki yaşlarda kendi işini yapabilme kuvveti düşünülerek, oldukça önem arz etmektedir. Kas kaybı 50′li yaşlarda başlayarak 70′li yaşlarda kaslarda kuvvet kaybı olarak görülmeye başlamaktadır.

Kas erimesi bir hastalık değildir. Daha doğrusu bir semptom ya da bir belirti denilebilir. Kas hastalıklarının birçoğu kas erimesine neden olabilir. Kas erimesi, kasın incelmesi veya kasın hacim kaybı olarak görülür. Birçok hastalık nedeni ile ortaya çıkabildiği gibi, sinir sisteminde meydana gelen problemlerde veya tutulmalarda kas erimesi rahatsızlığına neden olabilir.

Bir diğer etken ise nöromüsküler hastalıklardır. Nöromüsküler hastalıklar omurilikteki motor hücrelerden başlamaktadır. Ana sinirler, çevresel sinirler ve kaslara kadar ulaşmaktadır. Bu bölgelerinin hastalıklarının hepsi kas erimesine neden olabilmektedir. Çevresel sinir sistemi hastalıkları, fıtık ve kasın kendi hastalıkları kas erimesine neden olabilecek diğer etkenlerdir.Bunların dışında kas erimesine metabolizma kökenli hastalıklar bağ dokusu hastalıkları, toksinlere, ilaçlara veya enfeksiyonlara bağlı olma ve hormonal hastalıklar da sebep olmaktadır.

Kas erimesi kendini, kas hacminde küçülme olarak gösterir. Buna kuvvet kaybı da eşlik edebilmektedir. Kuvvet kaybı oldukça önemli unsurdur. İlk tepki veren bacak kaslarıdır. Eğer bacak kaslarında bir kuvvetsizlik var ise, hasta bunu her durumda hissedebilir. Yol yürürken, merdiven çıkarken, zorluk olarak ifade edebilir. Ayrıca kollarda bir kuvvetsizlik olabilir, bu saçları tararken, bir şeyler taşırken veya gazete okurken bile kendini gösterebilmektedir.
Bunun dışında bazı becerileri yapmada zorluk çekebilirler. Kas hacmindeki kuvvetsizliğe ek olarak bir takım ağrılarda söz konusu olabilmektedir. Kasların üzerine basmakla bile ağrı oluşabilmektedir.

Bu hastalıkların önemli bir kısmı fizik tedavi gerektirmektedir. Fizik tedavi oldukça yararlı olmaktadır. Kas hastalıkları, çevresel sinir sistemi hastalıkları, kök hastalıkları veya motor nöron hastalıklarında hasta egzersizden yarar görmektedir.
Fizik tedavi deyince daha çok kas kuvvetlendirici egzersizler algılanmamalıdır. Bunun bir fizyoterapistin gözetiminde yapılması gerekmekte ve  fizyoterapi belirli bir süre devam eden süreç gerektiren bir durum olduğu unutulmamalıdır.