Prp Tedavisi

 
PRP NEDİR?
Son dönemde giderek daha popüler haline gelen PRP İngilizce Platelet-Rich Plasma sözcüğünün kısaltması olup Türkçe karşılığı “Trombositten zenginleştirilmiş plazma” olarak tanımlanmaktadır. Trombositler kanda bulunan çekirdeksiz hücrelerimiz olup herhangi bir damarımız yaralandığında kanamanın durdurulması için tıkaç oluşturmaktadırlar. Trombositlerin temel görevi pıhtılaşmayla ilgili olmakla birlikte içerisinde çeşitli büyüme faktörleri ve koruyucu maddelerde bulunmaktadır.

PRP HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILMAKTADIR?
Diz ve kalça kireçlenmeleri
Kas ve Tendon Yaralanmaları
Tetik nokta tedavisi
Menisküs zedelenmeleri
Topuk dikeni
Tenisçi ve golfçü dirseği
Tendinitler

PRP NASIL ETKİ EDER?
PRP yönteminde kişinin kanı alınarak çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra trombositten zenginleştirilmiş plazma elde edilir . Elde edilen bu plazma sorunlu bölgeye uygulanarak trombositlerin içerdikleri iyileştirici faktörlerin açığa çıkması sağlanır. Hasarlanmanın olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırır.  Elde edilen etki yalnızca ağrının azalması değil, hasarlı bölgenin onarılmasını sağlayarak altta yatan problemde tedavi edilmektedir.

PRP’NİN ETKİNLİĞİ NE KADAR SÜREDE ORTAYA ÇIKAR?
PRP tedavisi birden bire etki etmez, büyüme faktörleri ve onarıcı faktörlerin tetiklediği onarım süreci hastaya, hastalığa bağlı olarak değişen sürelerde etki etmeye başlar.

PRP NE SIKLIKLA UYGULANMAKTADIR?
PRP uygulamalarının sayısı ve sıklığı hastaya ve hastalığa göre değişmektedir, genellikle haftada 1 -2 uygulama toplam 3 uygulama şeklinde yapılmaktadır. Bununla birlikte daha farklı uygulama rejimleride mevcuttur.

PRP’NİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
PRP tedavisinde hastanın kendi kanı kullanıldığı için usülüne uygun hazırlanıp yapıldığı taktirde herhangi bir yan etkisi yoktur denilebilir. Bazen uygulandığı gün uygulanan bölgede bir miktar ağrı görülebilmektedir.