Çamur Tedavisi

 
ÇAMUR TEDAVİSİ ( PELOİDOTERAPİ )  NEDİR VE NASIL UYGULANIR ?
Hastalara uygulanan pelodin (çamurun) sıcaklık dereceleri, uygulanacak bölge ve uygulama biçimi tedavinin amacına göre doktorlar tarafından belirlenmektedir. Çamurun uygulandığı bölgeler diz, omuz, sırt, boyun, bel, el, ayak olabildiği gibi tedavinin amacına göre birden fazla bölge de çamur ile tedavi edilebilir. Bazı hastalıklarda tüm vücut çamur uygulaması da yapılabilmektedir. Uygulanan sıcaklık dereceleri sıcak 40-45 derece, ılık 35-40 derece ve soğuk 30-35 derecedir.

Tedavilerde kullanılan peloid, kırmızı suyun muhteviyatında bulunan katı bileşimlerin meydana getirdiği bir çamur türüdür. Çamurun en belirgin özelliği barındırdığı yoğun minarellerden kaynaklanan ısıyı ve suyu tutma özelliğidir. Suda çözünebilen kremsi yapısı sayesinde deriden kolayca emilebilir. Bio-minerallerin yanında hümikasit, bitüminöz maddeler, hemiselüloz, lignin, hümin maddeler içerir.
Hastaya uygulanacak olan peloidoterapi program kartında yazıldığı biçimde uygulanır. Hastanın program kartında sıcaklık dereceleri, genel yada lokal olarak belirlenir. Tüm vücud çamur sarmalamalarında vücudun tamamı çamura alınır. Lokal olarak yapılan çamur sarmalama işlemlerinde ise doktor tarafından belirlenmiş olan bölge çamura alınır.

ÇAMUR HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR ?
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları, kronik ağrı durumları, romatizmal hastalıklar, ankilozan spondilit, Romatoid artrit, Psöriatik artrit, dejeneratif eklem hastalıkları (artrozlar), omurganın dejeneratif hastalıkları, bel fıtığı tedavisi, boyun fıtığı tedavisi, osteoporoz, fibromiyalji sendromu, spor yaralanmaları, kaza sonrası operasyonlar, nörolojik hastalıklar sonrası rehabilitasyon (hemipleji, pleji, parapleji), multiple skleroz, Parkinson, psöriazis, ekzama, nörodermit gibi cilt hastalıklardır.