TALEP FORMU

Sinüzit

Sinüzit sinüsleri kaplayan dokunun iltihaplanması veya şişmesidir. Sağlıklı sinüsler hava ile doldurulur. Fakat tıkandıklarında ve sıvı ile dolduğunda, mikroplar büyüyebilir ve bir enfeksiyona neden olabilir.
Sinüs tıkanmasına neden olabilecek durumlar şunlardır:
- Soğuk algınlığı
Burun astarının şişmesi olan alerjik rinit
Burun polip olarak adlandırılan burun astarındaki küçük büyümeler

Sinüzit tedavisinde ilaç kullanımı;

Sinüzit tedavisinde kullanılan ilaçların “lokal (direkt burun içerisine)” ve “sistemik (ağızdan veya enjeksiyon)” şeklinde kullanımları vardır.
 Antibiyotikler: Sinüzit etkeni bakteri ise antibiyotikler kullanılır. Akut sinüzitlerin bakteriyel türlerinde, kronik sinüzitte akut alevlenmelerde antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.
 Antiviral ajanlar: Virüs nedenli sinüzit tedavisinde bu ilaçlar kullanılabilmektedir.
Antifungal ajanlar: Sinüzite neden olan etken mantar ise antifungal ilaçlar kullanılabilmektedir. 

Ödeme yönelik ilaçlar;
Kortizon: Sprey formlarının yan etkisi daha az olduğu için genellikle burun spreyi şeklinde kullanılır. Sistemik kullanım genelde kısa sürelidir ve operasyon öncesi hazırlıkta tercih edilebilmektedir.
Antialerjik ilaçlar: Alerjik bünyeli kişilerde kullanılmalıdır. 
Mast hücresi stabilizatörleri: Alerjik bünyeli kişilerde ödem artırıcı salgılar üreten mast hücrelerinin etkinliğinin azaltılması için kullanılırlar. Yan etkileri azdır ve uzun süreli kullanılabilirler.
Lökotrien antagonistleri: Enflamasyonu önlemede kullanılırlar.
Dekonjestan ilaçlar: Burun açıcı spreylerdir,  alışkanlık yapabilirler. Uzun süreli kullanıldıklarında süpürge hücrelerinin fonksiyonlarını bozdukları bilinmektedir.

Sinüzitin cerrahi tedavisi;

Sinüzit tedavisinde operasyonlarının birçoğu endoskopla yapılabilmektedir. Endoskopik müdahaleler daha az doku hasarı ve daha fazla hasta konforu sağlayabildiği için daha fazla tercih edilmektedir. Operasyondan sonra hasta aynı gün evine döner, burnunda ve yüzünde çoğunlukla şişlik ve morarma meydana gelmez.